Wat zijn de praktische stappen bij de uitvoering van een luchtdichtheidstest ?

Er doen wilde verhalen de ronde:

woning onder rook, gas wordt ingeblazen, een heel team komt meten, …


We komen met één, maximum twee meters en starten met het geven van een woordje uitleg. De woning mag dus gerust bewoond zijn. In een deur- of raamopening wordt onze apparatuur (verstelbaar frame met rood zeil en grote ventilator met stuurunit en een meettoestel) geïnstalleerd en aan de computer gekoppeld . (+ 20 min.) Bij hevige wind kan de test NIET doorgaan.


We moeten toegang hebben tot alle ruimtes in de woning, zodat we de woning kunnen voorbereiden (ramen en verluchtingsroosters worden dichtgezet / binnendeuren open, behalve toiletten / dak- of muurdoorvoeren van de ventilatie installatie worden afgedicht / kleproosters worden belet open te gaan / verwarmingstoestellen afgeschakeld…) in overeenstemming met de doelstelling van de proef en de wettelijke bepalingen (+ 20 min.). Wanneer we een woning testen die reeds bewoond is of waar reeds spullen liggen opgeslagen, verwachten we de aanwezigheid van een eigenaar of zijn aangestelde.


Voor we starten aan de eigenlijke meeting wordt er actief op zoek gegaan naar aanwezige luchtlekken. Daarvoor zetten we de woning in onderdruk (50 Pa). Daar merk je absoluut niets van (tenzij duikers met druk gevoelige trommel-vliezen)! Met de ventilator trekken we de lucht in de woning naar buiten, waardoor via spleten en kieren lucht in de woning wordt binnengezogen. De meeste luchtlekken kunnen met de hand gedetecteerd worden, kleinere lekken kunnen door middel van kleine hoeveelheden rook worden aangetoond. Van alle gedetecteerde lekken worden foto’s genomen om in het rapport te verwerken. Luchtlekken die een grote invloed hebben op de meeting kunnen op dat moment nog worden afgedicht wanneer ze geen wachttijd veroorzaken en van een definitief karakter zijn (tijdelijk afplakken mag dus niet). (+ 20 min.) Is er dus een leergierige aannemer die aan de woning meewerkte die bij de test aanwezig wilt zijn, mag dat, wil dit vooraf melden.


Dan wordt er gestart met de effectieve meeting, eerst in onderdruk, daarna in overdruk (afhankelijk van de weersomstandigheden 2 x + 15 min.). Tijdens deze test mag er niemand naar binnen of naar buiten gaan, ramen en deuren moeten tijdens de test dicht blijven.


Het proefverslag wordt opgesteld en de conformiteitsverklaring wordt opgevraagd bij BCCA. Enkel dagen later beschik je over de conformiteitsverklaring voor de EPB-verslaggever en bekom je een lager E-peil.


Veel succes!